Elenie Carlsson – 2024

Elenie Carlsson i aktion på sin favoritdistans – 400 meter häck. Foto: Hasse Sjögren DECA Text&Bild

Så här lyder motiveringen för valet av Elenie: För en extraordinär utveckling det senaste året med bland annat tre JSM-guld och seger i Världsungdomsspelen för F19. Elenie är också en utmärkt förebild för andra ungdomar genom sin ödmjukhet.”

Elenie Carlsson började springa 400 meter (både med och utan häckar) för att det är en av friidrottens jobbigaste distanser – och innebandyspelaren Emil Nyh stiger upp extra tidigt två gånger i veckan för att hinna med ett extra träningspass innan han börjar lagerjobbet hos en godisgrossist klockan 08.00.

– Man mår inte jättebra efter ett 400-meterslopp, men jag brukar i varje fall inte spy. Samtidigt finns det inget som slår känslan när man fått ta ut sig totalt, säger 18-åriga Elenie.

Om det är SM-guld som hägrar för Emil 2024 så hoppas Elenie i sommar få chansen att tävla på JVM i Peru. Kvalgränserna är tuffa, men IFK Växjö-Carlsson är (i sin åldersgrupp) Sverige-etta på 400 meter (”pers” på 55,78) och Sverige-tvåa på 400 meter häck (60,33).

– Jag kommer att prioritera 400 meter häck under utomhussäsongen. Jag gillar det lite bättre än slätlöpning. Har du hela tiden häckpassager att fokusera på blir det lite mindre jobbigt att ta ut sig maximalt, säger vinnarskallen Elenie.

Hennes förebild är Karsten Warholm och på frågan om vad hon ska göra med stipendie-pengarna svarar hon: – Köpa spikskor. Jag vill ha dom bästa…

 

240224 SMP Elenie Carlsson, friidrott
Elenie Carlsson. Foto: LENA GUNNARSSON

lla: Smålandsposten lördag 24 februari 2024 
Dan Magnusson, SMP