
Så här lyder motiveringen för valet av Wilma: ”För en vilja, seriös inställning och idogt arbete med sina hästar. Detta kröntes under JEM 2024 i Polen, då Wilma, med sin häst Tilly, blev bästa svenska ekipage. Detta år har startat extra bra för Wilma med ett landslagsläger och som ”young rider” nästa år kommer hon med säkerhet att tillhöra Sverigetoppen.”
18-åriga Wilma Bertilsson hade faktiskt på känn att hon skulle få stipendiet. Icke desto mindre blev hon överlycklig när hon fick beskedet av JO Waldo på telefon.
– Jättekul, jag känner mig hedrad över att jag fick stipendiet. Jag har sökt tre gånger och jag hoppades såklart att jag skulle få det. Det var min magkänsla, men den hade jag å andra sidan förra gången jag sökte också. När han ringde blev jag såklart jätteglad, säger Wilma Bertilsson.
Wilma bor i Södra Åreda utanför Växjö där hon har eget stall tillsammans med sina föräldrar. Mamma Agneta har en framgångsrik karriär som ryttare bakom sig och tävlar fortfarande i dressyr och fälttävlan på hög nivå. Wilma har gått i mammas fotspår och har trots sin unga ålder tillhört Sverigeeliten under lång tid. Sedan fem år är hon given i olika landslag i fälttävlan, både på ponny och storhäst.
Wilma ser tillbaka på ett framgångsrikt 2024 tillsammans med valacken Cesar och stoet Tilly. Hon tog sig till junior-EM i Polen tillsammans med Tilly, där hon blev bästa svensk. På Nordiska Mästerskapen gjorde hon det väldigt bra med Cesar.
– Jag är väldigt stolt över min och Cesars prestation i NM. Där blev vi fyra, bland seniorerna, och det tyckte jag var ganska häftigt, säger Wilma Bertilsson.
Hon går sista året på Katedralskolans naturprogram. Efter studenten väntar ett nytt kapitel. I september rycker hon in och gör lumpen på F17 i Ronneby. Hästarna? De följer med och placeras hos en landslagsledare som bor nära flygflottiljen.
– Planen är att fortsätta min elitsatsning där, säger Wilma Bertilsson.
Av alla sporter i Sverige är ridsport en av de absolut dyraste att utöva. Att dessutom elitsatsa och tävla internationellt kräver ännu större insatser. Därför kommer stipendiepengarna extra väl till pass.
– Jag har en plan att träffa Maria Teresa Engell som jobbat med många framgångsrika ryttare och även med det norska skidlandslaget. Jag var på en föreläsning med henne och blev helt fängslad. Hon lär ut hur man jobbar med sin egen kropp som ryttare; till exempel hur man sitter rätt och hur man kan få en så effektiv hjälpgivning som möjligt, säger Wilma Bertilsson.
Källa: Smålandsposten lördag 15 februari 2025
Daniel Enestubbe och Filip Elg Smålandsposten

