Isac Ripsäter – 2018

 

 

 

 

 

Isac Ripsäter Foto: Bengt L.

2018-08-13

Vi träffar Isac Ripsäter, vår andra tonåring som i mars 2018 tog emot Waldos Wänners stipendium på 10.000kr.
Han väljer vid fikat en rejäl räksmörgås med choklad som han avnjuter vid vår intervju.
Hur var det att ta emot prischecken i Vida Arena, frågar vi? ”Det var jätteroligt, spännande och lite nervöst,” säger Isac. ”Det var Noah Welch som överräckte priset”, fortsätter Isac.
”Priset var verkligen ett välkommet tillskott. Jag har använt en del av pengarna till mina judoresor,” säger han. ”Mina kompisar var verkligen positiva och snälla när de fick höra om detta”.
”Jag fick också ett stipendium på 2 000kr för kombinationen Idrott och studier från Pär Lagerkvistskola där jag gick tidigare, där jag också höjde mina betyg i flera ämnen,” berättar Isac.
”Jag kom 3: a vid SM i Judo, U18, i somras,” berättar han på en fråga från oss om hur sommaren varit.
Hur ser framtiden ut? Isac berättar att han är antagen till Judogymnasiet i Lindesberg till hösten. ”Jag har valt ekonomiprogrammet kombinerat med judoträning,” förklarar han. ”Eftersom det är riksintag i Lindesberg får vi bättre försäkringar och har förtur i sjukhuskön, om det skulle hända något”, fortsätter Isac. ”Jag kommer att bo i ett elevhem, där vi får vissa måltider, men jag tänker att jag ska laga vissa måltider själv,” förklarar Isac. ”Jag är nog den första eleven från Växjö som kommer att plugga i Lindesberg, ”tror Isac.
”Jag har som mål att ta mig till OS 2024 eller 2028,” säger Isac plötsligt.
Vilka är dina bästa förmågor som judoidrottare, frågar vi? ”Jag är snabb och explosiv,” svarar Isac.
På frågan om familjens idrottande, säger Isac att pappa och farfar höll på lite med orientering, men nu är det mest pappa som är med på olika tävlingar.
Har du något annat som utmärker dig som idrottare inom judon? ”Som hjälptränare till 40-åriger Niklas, har jag fått möjlighet att utveckla min egen teknik, och utveckla min retorik och pedagogik eftersom jag får visa kast och fasthållningar på Niklas inför de yngre medlemmarna,” berättar Isac med inlevelse.
Vad tar du med dig till Lindesberg och vad kommer du att sakna från Växjö, frågar vi avslutningsvis? ”Jag tar med mig Playstation och jag kommer såklart att sakna mina kompisar”.

Bengt Lindquist och Jan-Olov Waldo