Karla Turesson – 2023

Så här motiverar Waldos Wänner årets val av Karla Thuresson: ”För en målinriktad och professionell inställning till sin idrott tillsammans med ett VM-guld i bandy för flickor 17. Karla sprider positiva vibbar för bandysporten genom en varmhjärtad och ödmjuk framtoning.”


För Karla Thuresson var ett VM höjdpunkten under 2022. Turneringen för F17-landslag fick flyttas flera gånger på grund av pandemin och när den till slut spelades var det utan Rysslands deltagande.

– Därför blev vi favoriter, men förlorade trots det första matchen mot Norge. En förlust som sved men säker bidrog till att vi senare fick revansch på just Norge i finalen, som vi vann med 7–1, säger Karla.

Den offensiva mittfältaren spelar till vardags elitseriebandy i Skirö AIK, men hon bor i Åby och drömmer, trots sin unga ålder, om att få komma med i det A-landslag som nästa månad spelar VM i just Eriksson Arena.
– Jag ska i dagarna i väg på ett läger med A-landslaget och efter det borde jag få veta om det blir VM-spel på hemmaplan för mig, säger Karla, vars pappa Lars spelat bandy i hela sitt livs.

– I Åby är det bandy som gäller helt enkelt, betonar Karla. Jag började åka skridskor ungefär samtidigt som jag lärde mig att gå och eftersom det inte fanns några flicklag i Åby spelade jag med killar ändå tills jag började på bandygymnasiet i Vetlanda.

Vi frågar Karla, även utsedd till ”Årets flickspelare i svensk bandy 2022”, varför hon är så bra på sin idrott?
– Jag är en spelare som verkligen utnyttjar min fart. Dessutom har jag en enorm vilja.

Och stipendiepengarna – vad ska du använda dom till?
– Jag har ingen bra plan ännu. Jag sparar pengarna och sedan får vi se, svarar Karla.

Karla Thuresson, Foto LENA GUNNARSSON

lla: Smålandsposten lördag 25 februari 2023 
Dan Magnusson, SMP