Noel Braun – 2023

Noel Braun får stipendiet: ”För en professionell utveckling inom orienteringen med ett JVM-guld 2022 som största merit. Noel är också en utmärkt förebild genom sin ödmjukhet och förmåga att alltid känna ansvar mot andra idrottare samt att vara hjälpsam mot ungdomar i den egna klubben.”

– Stipendiet är viktigt för att jag ska får chansen att satsa vidare på högsta nivå inom min idrott, säger Noel som fick uppleva ett minst sagt dramatisk JVM i somras.
– Jag kom maximalt förberedd till medeldistansen och ledde med nästan 40 sekunder efter 14 av 16 kontroller. Men då tappade jag ”pinnen” – alltså det elektroniska tidtagarchipet som sitter runt fingret. Det tog tre minuter att hitta det igen…, och jag kom i mål som 16:e man, berättar Noel.
Hur hanterar man en sådan motgång inför fortsättningen av mästerskapet?
– Det är tufft förstås, men samtidigt en av mina styrkor. Jag brukar gå igenom alla tänkbara scenarion inför tävlingar och den här gången var jag ju faktiskt bäst av alla fram till att jag tappade ”pinnen”. Den vetskapen tog jag med mig in i stafetten och långdistansen.
Och mentala taktiken fungerade. Noel fick kliva högst upp på prispallen både efter stafetten (där han sprang sista sträcken) och långdistansen, även om segermarginalen i det individuella loppet bara blev 17 sekunder efter 70 minuters löpning.

– Jag är en spelare som verkligen utnyttjar min fart. Dessutom har jag en enorm vilja.
Och Noel förklarar sin unika orienteringstalang så här:
– Förutom det uppenbara, att orka löpa massor och läsa kartan rätt, är jag bra på att analysera mig själv och mina prestationer och på så sätt bygga framgångsrecept. Jag vet vad jag behöver lägga tid på och ödslar inte energi på träning som inte ger mig så mycket.
Och stipendiepengarna – vad ska du använda dom till?
– Fler träningsläger i olika typer av terräng, svarar Noel.

Noel Braun. Foto: LENA GUNNARSSON

lla: Smålandsposten lördag 25 februari 2023 
Dan Magnusson, SMP