Emil Nyh – 2024

240224 SMP Emil Nyh, innebandy
240224 SMP Emil Nyh, innebandy. Foto: Lena Gunnarsson

Så här lyder motiveringen för valet av Emil: ”För en utomordentlig träningsvillighet vilket inneburit fina resultat under 2023, då Emil var med och tog VM-guld för Sveriges U19-lag i innebandy. Emil har en ordinarie plats i Växjö Vipers SSL-lag och ett särskilt Fair Play-tänk.”

–På frågan om varför han ofta är den ende deltagaren på de där morgontidiga extra träningspassen svarar Emil lite undvikande:

– En del kanske inte kan vara med för jobbet medan andra, mindre morgonpigga, kanske inte orkar träna så tidigt…

De två stipendiaterna har alltså redan börjat fylla på sina prisskåp. Så här berättar Emil om VM-guldet.

– Många kanske tror att vårt U19-landslag ofta vinner VM-guld, men fler länder än Sverige och Finland är bra numera. Som Tjeckien och Schweiz, och när vi vann i våras var det faktiskt Sveriges första U19-guld på tio år.

– Jag fick hoppa in och spela tredje perioden i VM-finalen mot Schweiz, som vi vann med 7–4. Men det blev inte mycket till firande eftersom vi bodde ute på den danska landsbygden där inget var öppet, skrattar Emil.

Eftersom han nu är överårig för U19-landslaget och nästa landslag är A-landslaget handlar årets mål mest om att hjälpa Växjö Vipers till SM-guld.

– Vi kan absolut vinna i år. Vi har många matchvinnartyper och alla vet sina roller, säger Emil.
Själv är han en kvick, teknisk högerforward och har på sistone ofta haft Jesper Sankell i samma kedja.
– Jesper har assisterat till mina mål några gånger. Jag hittar ofta rätt genom att stå på rätt plats nära målet och peta in bollar, säger Emil som apropå Fair Play-noteringen i motiveringen bara blivit utvisad en gång de senaste två säsongerna.

Emil Nyh, innebandy
Emil Nyh, Växjö Vipers. Foto: Lena Gunnarsson

lla: Smålandsposten lördag 24 februari 2024 
Dan Magnusson, SMP